Monday, February 3, 2014

Στα κεφάλαια της ΣΜΠΕ περιλαµβάνεται συνοπτική περιγραφή του Σχεδίου


Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, great looking στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου great looking 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). 
Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο πάνω από  2.000 m (Γκιώνα 2.510 m, Παρνασσός 2.457 m, Βαρδούσια 2.437 m και Οίτη 2.152 m)  και άλλα εννέα ακόµη µε υψόµετρα από 1.000 έως 2.000 m. Οι κυριότερες πεδινές  περιοχές του διαµερίσµατος είναι οι κοιλάδες του Σπερχειού και του Βοιωτικού Κηφισού  – Κωπαΐδας, ενώ µικρότερες είναι οι πεδιάδες της Ιστιαίας και της Αρτάκης στην  Εύβοια.  ∆ιοικητικά, το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται εντός των  ορίων: great looking
Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής great looking Στερεάς Ελλάδας, περιλαµβάνει τις Λεκάνες  Απορροής των Σπερχειού (GR18), Εύβοιας (GR19), ΒΑ Παραλίας Καλλιδρόµου (GR22),  Βοιωτικού Κηφισού (GR23), Άµφισσας (GR24), Ασωπού great looking (GR25) και Σποράδων (GR35),  σύµφωνα great looking µε την υπ’ αριθµ. 706/2010 (ΦΕΚ 1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής  Επιτροπής Υδάτων όπου ορίζονται τα θεµατικά επίπεδα χωρικής πληροφορίας τους  και αποτυπώνονται σε χάρτη στο παράρτηµά της.
Α.2.1 Το Σχέδιο ∆ιαχείρισης εκπονήθηκε σε επίπεδο Λεκάνης Απορροής great looking Ποταµού  (ΛΑΠ), δηλαδή τη βασική µονάδα διαχείρισης. Επιπλέον, παρέχει µια σειρά γενικές  επεξηγηµατικές πληροφορίες σχετικά µε την Οδηγία great looking 2000/60/ΕΚ και την εφαρµογή της,  συσχετίζοντάς την µε τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε ΛΑΠ στην οποία  αναφέρεται. great looking
• Τις προστατευόµενες περιοχές του υδατικού διαµερίσµατος, δηλαδή εκείνες τις  περιοχές, οι οποίες χαρακτηρίζονται προστατευόµενες λόγω ιδιαίτερων  περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών, λόγω της χρήσης τους για απόληψη προς  ανθρώπινη κατανάλωση, λόγω της ευαισθησίας τους σε ορισµένες  ανθρωπογενείς πιέσεις όπως οι απορρίψεις νιτρικών (οξειδίων του αζώτου) και  λόγω της συσχέτισής τους µε την υδρόβια great looking ζωή µε οικονοµική σηµασία.
• Παρουσίαση των περιβαλλοντικών στόχων για κάθε υδατικό σύστηµα, όπως  αυτοί καθορίζονται σε σχέση µε την κατάσταση των συστηµάτων και τα  απαιτούµενα µέτρα που έχουν προσδιοριστεί ότι θα απαιτηθούν για την επίτευξη  των στόχων, καθώς και οι αποδεκτές great looking εξαιρέσεις από την επίτευξη των στόχων  αυτών.
• Στοιχεία του προγράµµατος µέτρων που θα απαιτηθούν προκειµένου great looking να  επιτευχθούν οι στόχοι της Οδηγίας, δηλαδή να επιτευχθεί (ή να διατηρηθεί) η  καλή κατάσταση ή το καλό οικολογικό δυναµικό των υδατικών great looking συστηµάτων του  υδατικού διαµερίσµατος.
Στα κεφάλαια της ΣΜΠΕ περιλαµβάνεται συνοπτική περιγραφή του Σχεδίου ∆ιαχείρισης  των ΛΑΠ του Υ.∆. Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας. Επιπρόσθετα στη ΣΜΠΕ  περιλαµβάνονται και τα ακόλουθα:
• Η υφιστάµενη κατάσταση του περιβάλλοντος προκειµένου να προσδιοριστούν και  να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις από την εφαρµογή του Σχεδίου. Συγκεκριµένα,  παρουσιάζεται η κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος (χλωρίδα-πανίδαβιοποικιλότητα, προστατευόµενες φυσικές περιοχές, ύδατα, προστατευόµενα ΥΣ,  ΙΤΥΣ και ΤΥΣ, έδαφος, ποιότητα ατµόσφαιρας, κλίµα, χρήσεις γης, πολιτιστική  κληρονοµιά-τοπία), το ανθρωπογενές περιβάλλον (διοικητική great looking και πληθυσµιακή  διάρθρωση, ηλικιακή διάρθρωση, κοινωνικο-οικονοµικές συνθήκες, ανθρώπινη  υγεία, επισκόπηση πιέσεων). Η επισκόπηση των πιέσεων αποτελεί έναν από τους  σηµαντικότερους παράγοντες της αξιολόγησης της υφιστάµενης κατάστασης  δεδοµένου ότι αφορά στον προσδιορισµό των ανθρωπογενών πιέσεων που  δέχονται τα ΥΣ της περιοχής και ως εκ τούτου είναι δυνατό να προσδιοριστούν µε  σχετική ακρίβεια τα µέτρα που απαιτούνται για την αποκατάσταση της ποιοτικής και  ποσοτικής great looking τους κατάστασης.
Στη λεκάνη απορροής Σπερχειού έκτασης 2.318 km2  αναγνωρίστηκαν συνολικά  great looking τριάντα τρία (33) ποτάµια, τρία (3) παράκτια υδάτινα σώµατα, ενώ δεν  αναγνωρίστηκε κάποια λίµνη. Επίσης στη λεκάνη απορροής του Σπερχειού εντοπίζεται  ένα (1) µεταβατικό υδάτινο σύστηµα, αυτό του ∆έλτα του Σπερχειού. Ως Τεχνητά  Υδατικά Συστήµατα (ΤΥΣ) αναγνωρίστηκαν η τεχνητή κοίτη εκβολών Σπερχειού  ποταµού και η Τάφρος Λαµίας.
Επίσ

No comments:

Post a Comment